In de Gentse Bakkerij- en Hotelschool kreeg een der leraren het in 2008 heel moeilijk. Drie meisjes die bij hem lesvolgden, stapten naar de directie met de klacht dat de leraar hen betast zou hebben. De 49-jarige leraren hield vol dat hij onchuldig was, maar werd desondanks op non-actief gezet. Justitie startte een onderzoek en bracht de zaak voor de rechter. De leraar werd gisteren vrijgesproken van alle beschuldigingen. Het bleek nu dat de meiden een complot hadden gesmeed omdat ze slechte cijfers kregen.
We gaan tegenwoordig zorgvuldig om met slachtoffers van sexueel misbruik en gelukkig maar. Die medaille heeft echter ook een keerzijde en dat zien we in dit geval ook weer. Wanneer je van het vrouwelijke geslacht bent, is het doodsimpel om iemand in de vernieling te brengen, je moet gewoon naar het politiebureau gaan met een verhaaltje. Je wordt dan vrijwel automatisch geloofd en jouw slachtoffer gaat de cel in. Je kunt iemands carrière of reputatie ruïneren, je kunt ervoor zorgen dat iemand voor langere tijd vastzit, gewoon omdat je slechte punten krijgt, wordt afgewezen of welke andere wraakvragende reden dan ook. Het gebeurde in Gent as echt niet de eerste keer, het truukje wordt door veel meisjes en vrouwen uitgehaald. Wanneer ze blijken te liegen, welke straf krijgen ze dan? Wordt dan hun carrière kapotgemaakt? Nee, ze worden dan nog steeds gepamperd door slachtofferhulp.
Is justitie in dit geval zorgvuldig geweest? Ik zet er mijn vraagtekens bij, want het dossier ging na onderzoek naar de rechter. Die had binnen de tien minuten begrepen hoe de vork werkelijk in de steel zat, gewoon door een beetje door te vragen. Enkele rotjaren kunnen die leraar niet meer worden afgenomen en misschien is zijn opgebouwde leven zelfs definitief kapot, want altijd zullen sommigen met de vinger blijven wijzen. Wordt het niet eens tijd om een kostbaar grondbeginsel van onze democratie van stal te halen? Iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten