vrijdag 12 maart 2010

Zeebessen vervolg



We hebben inmiddels van alles en nog wat geprobeerd en het resultaat blijft steeds onbevredigend. Eerst gebruikten we rode wijn, wodka en calvados op kamertemperatuur. De besjes zwellen dan nauwelijks. Vervolgens verwarmden we de alcohol. De besjes zwellen dan een beetje, maar niet genoeg. Dat hun schil een membraan heeft waar alleen moleculen tot een bepaalde grootte kunnen passeren, beseften we vantevoren al. Nu passeert het membraan wel water en dat is een redelijk grote molecuul. Echter zien we dat de besjes niet de kleurstoffen van de rode wijn (tannines) of de calva (caramel) opzuigen. De smaak wordt door de alcohol wel beter, maar dat kan ook komen van de buitenkant. Al met al zijn we er nog niet uitgeraakt. Volgende week gaan we het verder proberen, onder andere met heldere consommé en visfumet.

Dat gaat nog een paar dagjes duren, morgen bouwen we onze beursstand op Tavola (Xpo Kortrijk) op. De beurs duurt tot en met dinsdag. Gaan we u daar ontmoeten? Heel graag!

1 opmerking:

  1. Is het wellicht mogelijk om een reportage te maken over zilte groenten en haar mogelijke toepassingen in de Westerse keuken ?

    Succes op de Tavola!

    Wouter

    BeantwoordenVerwijderen