vrijdag 12 maart 2010

Vinger brunoise



Het tafereeltje op bijgaande foto zal voor velen een nachtmerrie zijn. Misschien is dat ook de reden waarom velen bang zijn van zeer scherpe messen. En toch zijn slechte messen veel gevaarlijker.
Er zijn messen die gekarteld zijn, zoals een broodmes of een tomatenmesje. Dat zijn de gevaarlijkste van allemaal. Vraag maar aan een chirurg in het ziekenhuis: een gekarteld mes geeft verwondingen die moeilijk te hechten zijn. Ze maken je vlees tot puree. Dat is meteen ook de reden waarom elk slecht mes gevaarlijk is. Een slecht mes, maar ook een goed mes dat niet op tijd wordt aangezet, ziet er microscopisch uit als een kartelmes. De scherpe zijde is afgebrokkeld, het metaal naar links en rechts omgeslagen. Dat geeft wonden waar een chirurg niet vrolijk van wordt. Het liefst ziet hij iemand op de spoedafdeling binnenkomen die zich verwondde met een vlijmscherp mes. De wond is voor hem veel gemakkelijker te herstellen. Zelfs als een vinger is afgesneden, zal hij er nog veel aan kunnen doen. Of u daarna nog virtuoos piano zal spelen, is een ander paar mouwen, de kans is groot dat u nog redelijk door het leven zult kunnen gaan. Maar stel voor dat uw vinger van de romp gescheiden werd via een slecht mes, dan zal dat een stuk moeilijker gaan. Verwondingen van een kettingzaag zijn nóg moeilijker te repareren, gelukkig gebruiken we die in de keuken niet veel. Wanneer je zo dom bent om jezelf met een mes te verwonden, doe dat dan liever met een scherp mes.
Te veel mensen, vooral huisvrouwen en amateurs, kopen hun messen bij Blokker of zoiets. Die zien er mooi uit, ze blinken en kosten bijna niets. Kijk, dat moet je absoluut niet doen. Goedkope messen stansen de Chinezen uit plaatstaal, waarna het ding een handvat krijgt en geslepen wordt. Onder de microscoop zul je zien dat zo'n messen na één snijbeurt al op een kettingzaag lijken. Wanneer je daar je mooie biefstuk of groente mee snijdt, wordt het snijoppervlak van die mooie producten eerder uit elkaar gereten dan gesneden. Investeer in elk geval in één goed koksmes. Dat wil zeggen een mes dat gesmeed is. In de Culiboutiques ( zie www.saisonnier.net ) kosten ze tussen 80 en 100 euro, maar dan heb je ook een mes voor het leven. Vermoedelijk zal het nooit geslepen moeten worden, alleen regelmatig aangezet. Wat het aanzetten van een mes betekent en hoe de goede manier is, daar kom ik een volgende keer op terug.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten