donderdag 18 maart 2010

Giftige planten

Ik waarschuwde er al eerder voor en zal dat ongetwijfeld nog wel eens doen: planten oogsten in de natuur om er in de keuken iets mee te doen. Onder invloed van chefs als Bras en Veyrat is het in de mode geraakt om in de natuur rond te struinen, het is een levensgevaarlijke bezigheid.

Kom nooit op het idee om thee van tabak te trekken. Tabak bevat ongeveer 2% nicotine en die stof is bij een directe inname van 40 tot 60 mg al dodelijk. Nicotine wordt in het lichaam zeer snel afgebroken, reden waarom roken niet dodelijk is.
Voor wie een schattig bloemetje op het bord wil leggen, zijn waarschuwingen eveneens op hun plaats. Stel dat je een oleanderbloem of enkele oleanderblaadjes zou gebruiken, ronduit levensgevaarlijk. Bedenkt dat de lekkende waterdruppels bij het besproeien al zwaar giftig zijn. En wat te denken van de vriendelijk gele jasmijnwinde? In de literatuur staat als volgt beschreven: "Mensen die vergiftigd zijn met de gele jasmijn, ondervinden eerst een gevoel van ontspanning en spierslapte. Bij een iets grotere dosis raken ze verlamd, maar blijven helemaal bij kennis met hun ogen open. Ze kunnen niet bewegen, maar zijn zich wel bewust van alles wat zich om hen heen afspeelt. Het gif van de plant doodt doordat het de ademhaling verstoort. Kort nadat zelfs maar een kleine hoeveelheid gif is ingenomen vertraagt de ademhaling totdat deze uiteindelijk stopt. De dood is uiteindelijk een onontkoombaar gevolg." Een zelfde soort verhaal geldt voor de hortensia die blauw, rood of wit in elke tuin staat. Boerenwormkruid met zijn gele nopjes, dat je in de vrije natuur aantreft, bevat hoeveelheden thujon, aan alcaloïde dat de hersen- en levercellen aantast. Berenklauw zie je in elke berm, maar is zéér giftig. Zorg er zelfs voor dat je de plant niet aanraakt. Het sap maakt de huid overgevoelig voor zonlicht, zodat je daarna brandwonden krijgt. Het plantensap is zelfs al bij zeer kleine hoeveelheden dodelijk.
Dan zijn er planten die veel op hun eetbare neefjes lijken. Gifsla doet sterk denken aan raketsla en ook wel aan het blad van de paardenbloem. Deze slasoort werd in vroeger tijden door dokters geplukt op momenten dat er geen opium beschikbaar was.
Voor degene die meer over giftige planten wil weten, raad ik de site http://deepfreezer0.blogspot.com aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten