vrijdag 11 december 2009

Kinderen











Als ik één site goed in de gaten houd, dan is het wel http://www.koksforum.nl/ Daar kan ik prima volgen wat koks uit Nederland en Vlaanderen dagelijks bezighoudt. Wanneer je dit forum in grote lijnen ziet, merk je ook duidelijk de trends over een langere termijn. Zo zijn er momenteel veel minder koks geïnteresseerd in de Spaanse potjes-en-poedertjeskeuken dan een paar maanden geleden. Deze week zie ik dat er op koksforum veel geschreven wordt over kinderen, althans over het koken voor de kleintjes. De meesten verwerpen het kindermenu. Kinderen willen serieus worden genomen. Bovendien, zo is de veelgelezen opmerking, wordt het tijd dat we de kinderen met gastronomie leren omgaan. Nieuwe geuren en smaken leren kennen. Het mag toch niet zo zijn dat de kleintjes uitsluitend opgevoed worden met knakworstjes, sitosticks, frites en een eitje. Daar ben ik het helemaal mee eens. De jeugd is de toekomst van de gastronomie. Er is sinds de condooms en pillen relatief weinig jeugd, dus moeten we die des te meer koesteren. We hebben allemaal een diepe liefde voor het gastronomische vak en die liefde werd ergens geboren. De meesten van ons maakten al kennis met mooie geuren en smaken in hun prille jeugd. Wanneer ik chefs interview en naar hun achtergronden vraag, komt moeder of grootmoeder vaak op de proppen. Maar ja, ze zijn in een andere tijd opgegroeid. Tegenwoordig zijn moeders en grootmoeders met andere dingen bezig dan koken. Na een snelle wip met de tennisleraar moeten ze snel naar pianoles of het golfterrein. De gastronomie thuis bestaat vooral uit happen die in de supermarkt reeds op smaak werden gebracht.

De moeders en grootmoeders voelen zich altijd een beetje schuldig en daarom staat er één keer per week quality time in hun agenda. Eén keer per week staat het kind centraal en moeten ze iets met de koters doen. Na twee keer Disneyworld, vijf keer Efteling en drie dierentuinen is de fantasie verbruikt. Kijk, hier ligt weer een mooie rol voor het restaurant weggelegd. Kinderen kennis laten maken met uw keuken, met imposante mannen met een witte muts op, met een koekje dat plotseling uit de oven komt, met het wonderbaarlijke wonder dat het maken van mayonaise heet... Spelenderwijs kunnen kinderen producten, geuren en smaken leren kennen, hun ouders zullen er maar al te graag voor willen betalen. Het is een kwestie van invullen!








1 opmerking:

  1. Vele kinderen eten vaker (gekookt)op school dan thuis.

    Zou het niet prachtig zijn wanneer elke school een culinair adviseur kreeg/koos - met name een lokale chef-kok. Iemand die schorseneren of spruitjes toch op de menu wil krijgen. Meerdere voordelen lijkt me :) .

    BeantwoordenVerwijderen