donderdag 10 december 2009

Persbericht

PERSBERICHT

D'Couvert 2009 voor Blanche Vinke
De D'Couvert is de jaarlijkse prijs voor de beste gastvrouw of gastheer in de gastronomie. De prijs is in het leven geroepen door de uitgever van Culinaire Saisonnier en bestaat uit een massief gouden speld en een gevelschild, beide in de vorm van een cloche.
Het zijn altijd de chefs die volop in de belangstelling staan. Met de D'Couvert krijgt ook de bediening verdiende aandacht. Uitgever Carine Koreman: "We staan er niet altijd bij stil: de bediening is in staat om te compenseren wat er in een keuken misgaat, nooit andersom!"
Op 6 december werd de prijs uitgereikt aan Blanche Vinke, de gastvrouw van restaurant De Kromme Watergang in Slijkplaat. De versierselen werden in aanwezigheid van zo'n honderd collega-restaurateurs aan Blanche overhandigd door niemand minder dan cabaretier Freek de Jonge. Deze maakte er een act van met veel spitsvondigheden. Freek, in een nieuw kostuum dat hij volgens eigen zeggen uit de failliete boedel van Marco Borsato had gekocht ("Het zou sneu zijn wanneer de kindsoldaatjes alleen voor de kosten zouden moeten opdraaien"), is het met de prijs helemaal eens: "Wij mannen staan altijd vooraan, maar het zijn onze vrouwen die het doen." Met een knipoog naar het landschap buiten, begrijpt Freek waarom juist Blanche zo'n gulle gastvrouw is: "Wanneer er hier in Slijkplaat iemand voorbij komt, dan ben je natuurlijk dol- en dolblij. Hebben jullie hier achter een parking voor sledehonden?" Andere gastheren en -vrouwen kunnen in Slijkplaat voortaan zien hoe het moet: "Nederland heeft naast de Balkenende-norm voortaan ook zijn Blanche-norm." Freek sloot zijn optreden af met het gedicht waarmee hij ook zijn nieuwe show gaat afsluiten. Eén regel daaruit is in dit geval zeer toepasselijk: "Het mooiste overkomt je, het minste is bedacht."
Zie Freek's volledige optreden op www.foodtube.nl/video/699/Freek-de-Jonge-huldigt-Blanche-Vinke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten