donderdag 31 december 2009

Overpeinzingen: Onze truffeldag (2)














Truffelomelet
Zie hier het vervolg van mijn truffeldagverslag. Voor ons ontbijt stond dus een truffelomelet met geroosterd truffelbrood op de agenda. De truffelboter hadden we voordien al gemaakt. We besmeerden daar plakjes zuurdesembrood mee en legden die 5 minuten onder de hete ovengrill. Daarna strooiden we er enkele zoutpyramides op.
Tegelijkerijd maakten we de truffelomelet, met 5 eieren voor 2 personen. Dunne truffelplakjes Melanosporum lieten we heel even opwarmen in wat bruisende boter en daarna weer afkoelen. De plakjes werden toegevoegd aan de lichtgeklopte eieren en verder op smaak gebracht met wat zout en peper. Het struif lieten we, onder af en toe doorroeren, 45 minuten staan zodat de truffelsmaak kon infuseren. Daarvan werd vervolgens een smeuïge omelet gemaakt in dezelfde koekepan als waarin eerder de truffelplakjes hadden gelegen.
Om half een, de truffelsmaak zat nog steeds in de mond, begonnen we aan onze casse-croûte. Hiervoor sneden we plakjes van een kersvers grijs stokbrood en besmeerden die royaal met truffelboter. Een glas van de beste bubbels ter wereld (Limoux Toques & Clochers chardonnay) erbij en de middagpauze kon niet meer stuk.







Truffel casse-croûte





Maar onze truffeldag was nog niet gedaan! Tegen de avond ging Carine weer aan de slag. 15 g Brumale truffel liet ze gedurende 45 minuten in 15 cl melk infuseren op een zeer laag vuurtje, bijna tegen de kook. Gekookte bloemige aardappelen goot ze af en liet ze uitwasemen, waarna de getrufeerde melk, truffelboter en wat peper en nootmuskaat (geen zout) werden toegevoegd. Dit alles werd fijn gepureerd en met een houten spatel langdurig doorgeroerd. Tenslotte mocht de puree 90 minuten in de oven van 80°C staan. Alvorens te serveren werd de puree nog eens goed doorgeroerd.
400 g filet van een mooie kip werd even krokant aangebraden in boter. De pan werd ontvet en gedeglaceerd met kippenbouillon. Daaraan werden plakjes Melanosporum toegevoegd, waarna de vloeistof voor de helft werd ingekookt. Na toevoeging van 2 dl room en het vlees werd de saus gereduceerd tot de gewenste dikte en afgemonteerd met een klontje koude boter. Bij het gerecht dronken we de wijn die volgens mij hierbij het beste past: een Pécharmant 2004 Château de Tiregand. Door de truffel wordt de wijn nóg krachtiger van smaak. Ziet u het al voor zich? Ik ging helemaal uit mijn dak.














Het mooie is dat we voor dit ultieme truffelfestijn eigenlijk niet eens zo veel truffel hebben gebruikt. Voor mij is zo'n zwart onooglijk knolletje meer waard dan goud. Echter, gebruik aub nooit het spul dat leveranciers aanprijzen als 'truffelolie" want dat is kunstmatige troep. Maar dat wist u gelukkig al.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten