dinsdag 15 december 2009

Saint Sylvestre



Het winterseizoen is aangebroken en voor de gastronomie begint dat met de feestperiode. Het ene restaurant doet dan de deuren dicht, het andere houdt die juist wagenwijd open. In de lage landen is het op restaurant gaan met kerst of oudejaar niet zo ingeburgerd, het zijn bij ons vooral familiefeesten. Kerst betekent voor veel mensen een uitgebreid feestmenu én naar de kerk gaan. Oudejaar, of St.Sylvestre zoals de Fransen zeggen, gaat bij ons gepaard met champagne want dat hoort zo en oliebollen want dat hoort zo. Samen de laatste seconden van het jaar aftellen en dan plotseling iedereen beginnen te omhelzen waar je een hekel aan hebt. Wilt u ooit een aparte oudejaarsavond meemaken, ga dan naar de Franse binnenlanden om St.Sylvestre ofwel "reveillon" te vieren. Elk restaurant zit er dan afgeladen vol en er zijn extra tafeltjes in mekaar getimmerd om nóg meer mensen een plaats te geven. Iedereen is tot in de puntjes gekleed, de heren vaak zelfs in smoking en dames in het lang. De avond verloopt vrij rustig, er lijkt niets aan de hand. Tegen half elf, het tussengerecht is zojuist afgeruimd, komt de bediening met roze en blauwe tasjes langs de tafels. Iedereen krijgt een zak, de dames roze en de heren blauw. Je kunt dan de mensen herkennen die dit voor het eerst meemaken: zij kijken wat er in het zakje zit. De meer ervaren gastronomen doen achteloos of ze het zakje niet zien, ze keuren het geen blik waardig.
Maar dan, om klokslag twaalf, gaan alle zakjes open. Daarin zit een feestmuts, een roltoetertje, slingers, confetti en, heel belangrijk, een blaaspijpje met schietpropjes. Het gezelschap heeft zijn jasje uitgedaan, de mouwen opgestroopt en het venijnige elastiekje van de feestmuts onder de dappere kin geschoven. Het feest kan beginnen. Als zotten gaat nu iedereen zijn blaaspijpje op andere mensen richten. De mannen hebben het gemunt op de vrouwen van het andere tafeltje waar ze al de hele avond naar keken, de vrouwen zijn een beetje lollig en blozend geworden van de wijn en laten alle remmen los. Het deftigste restaurant wordt nu herschapen in een chaos die je niet wil weten. De champagne in de glazen kleurt blauw, rood, groen of geel, dit afhankelijk van het type confetti dat in het glas is beland. Nu zijn er altijd wel een paar slimmertjes die niet mee willen doen, meestal van het type nerd. Wanneer het gezelschap die in de smiezen krijgt, is het hek van de dam. Ze worden bekogeld met van alles en nog wat, net zo lang tot ze zelf hun puntmuts hebben opgezet en hun blaaspijpje roeren. Dan worden ze als beloning broederlijk opgenomen in het gezelschap. Enkele uren later, wanneer alle munitie is verbruikt, gaat iedereen op handen en voeten huiswaarts.
Toch wel leuk om eens mee te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten