donderdag 31 december 2009

Overpeinzingen: Onze truffeldag


In Saint-Pompon, in het hartje van de Périgord, hebben we vorige week een volle kilo truffels gekocht. Van een "bevriend persoon" dus tegen een relatief zacht prijsje. De meeste truffels in dit partijtje zijn van het ras Melanosporum, de allerbeste dus. Er zitten ook diverse Brumales bij, die hun volle geur pas weggeven bij langdurigere warme bereidingen. De helft hebben we gevacumeerd om ze naar de lage landen te transporteren, de andere helft is geweckt en blijft in ons huis ter plaatse voor de volgende vakantie. Twee stuks hielden we in reserve voor wat we onze truffeldag noemen, een traditie waarmee we altijd het jaar afsluiten. Die mooie dag vond gisteren plaats, ik ga u er tot in detail verslag van doen.
Al enkele dagen hadden we reikhalzend naar onze truffeldag uitgezien, de gereserveerde truffels brandden contstant in mijn gedachten. Niet moeilijk, want telkens als de koelkast openging, vulde de geur het hele huis. Carine en ik maakten een plan de campagne en de voorbereidingen konden beginnen. Eerst maakten we op een kladje onze tweepersoons menukaart, die er als volgt uitzag:

Ochtend:
Truffelomelet, geroosterd truffelbrood, koffie

Middag:
Pain gris met truffelboter, bubbels Toques & Clochers

Avond:
Chapon met truffelroomsaus, getrufeerde aardappelpuree,
Pécharmant 2004 Château de Tiregand

Nu moesten enkele voorbereidingen worden getroffen, want sommige mooie dingen hebben een beetje tijd nodig, wil je de geuren en smaken maximaal tot hun recht laten komen. Twee voorbereidingen waren voor ons plan essentieel: we moesten truffeleieren en truffelboter maken. Truffeleieren zijn iets heel eenvoudigs. Je neemt een tupperwarebakje en legt daar een mooie rijpe truffel Melanosporum in, samen met vijf eieren. Het bakje laat je twee dagen in de koelkast staan. En zie, de eieren zijn ineens doordrenkt van de enorme truffelgeur, terwijl de truffel zelf nog mooi in tact is.
Ook truffelboter is niet moeilijk te maken. Pureer 60 g truffel Melanosporum en 60 g truffel Brumale in de passevite en meng deze puree zorgvuldig en langdurig met 180 g gezouten boter. Laat minimaal 24 uur in de koelkast staan, zodat de smaak optimaal kan infuseren.
Wanneer we de truffels via de officiële kanalen hadden gekocht, zou deze 240 gram truffelboter meer dan honderd euro hebben gekost, een liederlijke gedachte. Maar als je beseft hoe veel je met die 240 gram kan doen, dan is dat nog steeds spotgoedkoop. Want welk ander ding van honderd euro is in staat om voortaan eeuwig in je gedachten te blijven?



Truffeleieren


1 opmerking:

  1. Volgens de site van Lekker is er een boekje verschenen met culinaire overpeinzingen.
    Nu willen we het boekje cadeau doen, maar bij de boekwinkel om de hoek, maar ook bij Bol.com en Cosmox is het niet te bestellen ?
    Hoe zit dat. Is het al wel uit ?

    Kees

    BeantwoordenVerwijderen